top of page

VERWARMEN MET AIRCO

Een omkeerbare airco of lucht/lucht warmtepomp kan zowel gebruikt worden om te koelen als te verwarmen. Om te verwarmen wordt de koelcyclus gewoon omgedraaid .

Bij het verwarmen wordt geen warmte geproduceerd; er is enkel een warmtewisseling van buiten naar binnen. Aangezien de warmte, in plaats van op te wekken, verplaatst wordt, is dit een zeer energie-efficiënte wijze van verwarmen en zijn rendementen van 300 % haalbaar.

Ten opzichte van traditionele verwarming heeft een lucht/lucht warmtepomp dus een groot energetisch voordeel. Een warmtepomp haalt de warmte uit de buitenlucht en waardeert die op door middel van een compressor en een koelmiddel. Voegen we 1 kW elektrische energie toe aan een warmtepomp, dan produceert de warmtepomp hiermee een verwarmingscapaciteit die ligt tussen de 3 en de 6 kW. De warmtepomp haalt dus (gratis) warmte uit de omgevingslucht.

 

Verwarmen bij een buitentemperatuur tot -20° C !

Ook bij lagere buitentemperaturen blijven warmtepompsystemen de meest efficiënte systemen om te verwarmen. Er dient uiteraard rekening gehouden te worden bij het ontwerp van de installatie met de specifieke omstandigheden van de woning of het kantoor. Belangrijke parameters zijn ondermeer oriëntatie, glasoppervlakte, isolatie, volume, geografische ligging (Kust, Ardennen, ...).

Een selectie van een warmtepomp dient zorgvuldig te gebeuren en er dient geselecteerd te worden op een capaciteit bij een buitentemperatuur van -8°C of lager, afhankelijk van de omstandigheden van de installatie.

 

AIRCO EN MILIEU

De omkeerbare airco of lucht/lucht warmtepomp :
Milieuvriendelijk koelen, ventileren én verwarmen met hernieuwbare energie

Over airconditioning en milieu is al heel wat geschreven...

Oververhitting moet in eerste instantie voorkomen worden door een goede isolatie, superisolerende beglazing, een goede zonwering... Bij nieuwbouw is dit een evidentie, bij renovatie wordt dit al complexer...

Maar met de komst van de EPB wetgeving en de groeiende aandacht voor hernieuwbare energie neemt het airco-verhaal toch een andere wending. Bij doorgedreven isolatie moet extra aandacht besteed wordt aan een goede ventilatie ! De tendens naar lage-energiewoningen en passiefhuizen maakt dit aspect nog belangrijker. Goed geïsoleerde woningen kunnen op een energiezuinige manier geventileerd, gekoeld én verwarmd worden met de omkeerbare airco's of lucht/lucht warmtepompen van Samsung. Deze systemen hebben een uitstekend rendement en vormen dan ook een waardig alternatief voor traditionele verwarming op gas of stookolie.

De huidige omkeerbare airconditioners of lucht/luchtwarmtepompen van Samsung zijn zeer energiezuinig. Door het gebruik van de nieuwste technologieën en technieken wordt het elektriciteitsverbruik van airconditioners zoveel mogelijk beperkt (zie ook Energiezuinig koelen).

Samsung Console

Samsung 1-wegcasette

      Samsung            4-wegcasette

bottom of page