top of page

Zonne-energie: een gratis energiebron

De zon is onze belangrijkste energiebron. Als we alle zonne-energie die gedurende 70 minuten de aarde bereikt zouden kunnen capteren, zouden we gedurende 1 jaar in al onze energiebehoeften kunnen voorzien. Jammer genoeg bestaat de technologie niet om dat voor elkaar te spelen. Toch wordt in deze energie-onzekere tijden zonne-energie steeds belangrijker. We onderscheiden daarbij passieve en actieve vormen van zonne-energie.

Passieve zonne-energie: is de rechtstreekse invloed van de zon zonder dat daarvoor technologische hulpmiddelen worden ingeschakeld. Je zou kunnen stellen dat de energie die wij, de dieren en de planten ontvangen van de zon en nodig hebben om te overleven een vorm van passieve zonne-energie is.  Maar we maken ook handig gebruik van de rechstreekse zonne-energie voor de verlichting en verwarming van woningen en gebouwen.

Actieve zonne-energie betekent dat we via technologische middelen de zonne-energie benutten om warmte of electriciteit produceren.

  • Thermische zonne-energie: dat zijn de technieken waarmee we warmte verwekken die we inzetten om woningen te verwarmen, water op te warmen of stoomturbines aan te drijven.

enekele mogelijke zonneboiler opstellingen:

 

  • Leegloopsysteem met thermische vlakke plaat.

  • druksystemen dit met vlakke plaat.

  • vacuumbuissystemen deze een hoger rendement hebben dan de vlakke platen.

 

druk onderstaand om naar de subsidieregelgeving  te gaan.

fotoboek
bottom of page