top of page

Waarom ventilatie met warmterecuperatie het beste is

 

Ventilatie is eigenlijk vrij simpel. Dagelijks leven in huis zorgt voor een binnenlucht die vochtig en vuil is. Deze moeten we vervangen door verse buitenlucht. Dat gebeurde vroeger op natuurlijk wijze omdat we bijna of niet isoleerden. Vandaag isoleren we onze woning echter zo zwaar dat we ventilatie extra moeten voorzien. Het beste systeem hiervoor is ventilatiesysteem D met warmterecuperatie

 

Hoe werkt ventilatie met warmterecuperatie

Bij ventilatie met warmterecuperatie gebeurt de aanvoer van verse buitenlucht en de afvoer van gebruikte binnenlucht volledig mechanisch door 2 ventilatoren.

 

De verse buitenlucht wordt aangezogen via ventielen op het dak of in de muur. Dit komt terecht in de  ‘droge ruimtes’ zoals leefruimtes en slaapkamers. Ook de gebruikte binnenlucht in ‘natte ruimtes’ zoals keuken en badkamer verdwijnt via ventielen. Deze zitten in het plafond geïntegreerd.

 

Een systeem D voert dus op volledig mechanische wijze de gebruikte binnenlucht af en zuigt volledig mechanisch verse buitenlucht aan. Daarom ook vaak de term ‘balansventilatie’. 

 

1. De aangezogen buitenlucht wordt actief verwarmd

Probleem met ventilatie is dat bij een gewoon ventilatiesysteem koude buitenlucht binnenkomt in een verwarmd huis. Je moet dus meer verbruiken om de temperatuur op peil te houden. Daarom dat de beste manier van ventileren een ventilatiesysteem D is met warmterecuperatie. 

 

Een systeem met warmterecuperatie geeft warmte van de afgezogen binnenlucht af aan de aangezogen buitenlucht. Zo gaat er haast geen warmte verloren. 

 

2. De verse buitenlucht komt via filters de woning binnen

Bij een ventilatiesysteem met warmterecuperatie wordt de aangezogen buitenlucht eerst op temperatuur gebracht. Dit heeft een belangrijk positief effect op het E-Peil van uw woning. 

 

Het ventilatiesysteem D van Vasco met warmterecuperatie filtert ook eerst alle lucht die binnenkomt. In het systeem zitten elektrostatische en anti-bacteriologische filters. Deze filteren actief pollen, stuifmeel of stof. U krijgt dus de meest zuivere lucht binnen. 

 

3. Geen gevoel van tocht in de woning

Bij een ventilatiesysteem met warmterecuperatie gebeurt het aanzuigen van verse buitenlucht en het afvoeren van binnenlucht geheel mechanisch en in balans. U ondervindt dus geen hinder van koude lucht of gevoel van tocht.

 

4. Warmterecuperatie zorgt voor een miniem verlies aan verbruik

Bij ventilatie gaan we de gebruikte binnenlucht vervangen door verse buitenlucht. Maar die binnenlucht is doorgaans veel warmer dan de lucht buiten. Logisch, want deze wordt ook actief verwarmd. Natuurlijk, bij gewone ventilatie komt er (veel) koelere buitenlucht binnen in de woning. 

 

Hierdoor moet u extra gaan verbruiken terwijl u al heel veel inspanningen deed om dit te beperken. Ventilatie met warmterecuperatie lost dit heel simpel op. In het systeem zit een warmtewisselaar die de warmte van de gebruikte binnenlucht onttrekt en afgeeft aan de buitenlucht.

 

Hierdoor is er haast geen verlies van warmte en hoeft u niet extra te verbruiken.

 

 

5. VOLLEDIGE BYPASS ZORGT VOOR KOELING IN DE ZOMER

Het ventilatiesysteem met warmterecuperatie van Vasco beschikt over een volledige bypass. Deze zorgt ervoor dat in de zomer bij warm weer de woning geventileerd wordt met koele buitenlucht. Deze bypass gebeurt volledig automatisch.

naar de Vasco Website
bottom of page